سیدمحمدرضا هاشمی | شهرآرانیوز؛ انگار مشکلات محیط زیستی خوزستان را پایانی نیست؛ ریزگردها از راه رسیده اند، بارندگی همچنان کم است و خشکسالی جولان میدهد. حالا هم که خبر میرسد آب سد کرخه، بزرگترین سد خاکی در خاورمیانه، به یک میلیارد مترمکعب کاهش یافته که درواقع یک ششم ظرفیت مخزن سد است. کرخه با تاجی به طول ۳ هزارمتر و ارتفاع ۱۲۷متر از لحاظ حجم بدنه، بزرگترین سد تاریخ ایران است و با انباشت بیش از ۷میلیاردو۳۰۰میلیون مترمکعب، بزرگترین دریاچه مصنوعی ایران را پدید آورده است. ساخت این سد در سال۱۳۷۰ آغاز شد و در سال۱۳۸۰ به پایان رسید.
هدف از ساخت کرخه، تأمین و تنظیم آب برای آبیاری ۳۲۰هزار هکتار از زمینهای پایین دست، تولید انرژی برقابی به میزان ۹۳۴گیگاوات ساعت در سال و کنترل سیلهای مخرب رودخانه و جلوگیری از خسارات ناشی از آن بیان شده است؛ اهدافی که تا امروز سد کرخه به خوبی از پس آن برآمده است، اما کارشناسان حوزه آب در کشور و مسئولان استان خوزستان میگویند که امسال کرخه سال سختی در پیش دارد.
خبر کاهش آب در سد کرخه به یک میلیارد مترمکعب که درواقع یک هفتم ظرفیت مخزن سد است، با توجه به اینکه ظرفیت این سد چهل متر زیر تراز نرمال است و بسیاری از بخشهای بزرگترین رودخانه مصنوعی جهان خشک شده است، نگرانیهایی جدی برای تأمین آب کشاورزان و تولید برق در استان خوزستان به وجود آورده است. رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در این باره گفته است: «به دلیل خشک سالی و کاهش بارندگی در همه حوضهها کشت محصولات پرآب بر مانند برنج ممنوع شده و برنامه ریزی الگوی کشت کم مصرف آب جایگزین شده است.»، اما اثرات بی آبی و خشک سالی کرخه به اینجا ختم نمیشود.
محمد الوندی، رئیس پارک ملی کرخه، با اشاره به کم بودن میزان بارندگیها و آورد رودخانه کرخه در سال گذشته، گفت: «پیش بینی ما این است که امسال شاهد آتش سوزیهای بیشتری در حوضه کرخه باشیم. پارک ملی کرخه سال سختی پیش رو دارد. پارسال به علت خشک سالی و کاهش بارندگی بیش از چهل مورد آتش سوزی در بیش از ۵هزار مترمربع محدوده پارک ملی کرخه رخ داده است.» حالا هرروز که میگذرد، خبرهای بی آبی و خشک سالی از نقاط مختلف کشور بیشتر به گوش میرسد. وضعیت آبی ایران حال خوشی ندارد و به نظر میرسد بحران آب جدیترین و تأثیرگذارترین مشکلی است که طبیعت پیش روی ما قرار داده است.